HABERLER

MÜTEAHHİTLERDEN DEMİR VE ÇİMENTO TEPKİSİ!

MÜTEAHHİTLERDEN DEMİR VE ÇİMENTO TEPKİSİ!
Adana Kamu Müteahhitleri Derneği (AKAMDER) Başkanı Mustafa Karslıoğlu, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş ve Adana Müteahhitler Birliği Başkan Vekili İzzet Öksüzkaya’nın da katılımıyla düzenlenen toplantıda, demir ve çimento fiyatlarındaki artışa tepki gösterdi.

AKAMDER Başkanı Mustafa Karslıoğlu, dernek binasında düzenlenen toplantıda, ülke kalkınmasında lokomotif sektörlerin başında gelen inşaat sektörünün, 2017 yılı içerisinde demir fiyatlarında durdurulamayan artışlar nedeniyle sıkıntılı günler geçirdiğini söyledi.

Gerek kamuya iş yüklenen ve gerekse özel sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerin, demir fiyatlarında meydana gelen spekülatif ve fahiş artışlardan olumsuz etkilendiğini ifade eden Karslıoğlu, “Yılbaşında 1 tonu bin 760 lira olan demir fiyatları, şimdilerde 2 bin 570 liraya kadar yükseldi. Dolar kuru yılbaşından bu yana yüzde 12.22, Üretici Fiyat Endeksi yüzde 9.13 oranında artarken, demir fiyatlarındaki artış yüzde 44.89 olmuştur. Türkiye'nin, önde gelen demir çelik üreticilerinden olduğu ülke varsayılırsa, kış aylarında bile durdurulamayan bu artışlar normal değil, üstelik fahiştir. Ülkemizin kalkınmasına zarar vermektedir. Dolar kuru düşerken bile fiyatlara zam geldiği görülürken yükselen fiyatlara döviz kurundaki artışın mazeret gösterilmesi bilimsellikten uzaktır” dedi.


“Müteahhitler taahhüde girmekte zorlanıyor”

Müteahhitlerin taahhüde girmekte ve başladıkları işi bitirmekte zorlandığını anlatan Karslıoğlu, şunları söyledi:

“Bugün demir fiyatlarını konuşuyor olsak da dünyanın ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik ortamda daha birçok problemler mevcut. Demir fiyatlarının inşaat sektörünü zehirlememesi için hükümetimizi konuya el atmaya davet ediyoruz. Yatırımların kesintiye uğramadan devam edebilmesi için, inşaat demirinin piyasada bol miktarda ve uygun fiyatta bulunması elzemdir. Demir fiyatlarındaki öngörülemeyen artışlarından en çok etkilenen kamu müteahhitlerimizin sorunlarını çözmek üzere, 2008 yılında olduğu gibi ilave Fiyat Farkı Kararnamesi çıkarılması uygun olacaktır.”

Çin’de demir üretimi düştü

Karslıoğlu, Çin'de yıllık 600 milyon ton olan demir üretiminin 420 milyon tona düşürüldüğü bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"Çin arada kalan 180 milyon ton demir ihtiyacını ithal ederek karşılama yoluna gitti. Türkiye'nin yıllık 24 milyon ton demir üretimi var. Bunun da 12 milyon tonunu ihraç ediyor. Bu da yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ihracat tutarı. Demire talep çok olunca, piyasada ürün bulunmuyor ve fiyatları yükseliyor” ifadeleri kullandı.

Rekabet Kurulu’na çağrı

Karslıoğlu, demirde olduğu gibi çimento fiyatı konusunda da sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Bölgesel bazda çimento üreticilerinin ekonomik ortamı bahane ederek fırsatçılık yaptıklarını öne süren Karslıoğlu, “Çimento fiyatındaki artış, hazır betondan başlayarak pek çok inşaat kaleminde maliyet artışlarına neden olmaktadır. Birkaç üreticinin bir araya gelerek piyasaları manipüle etmeleri karşısında Rekabet Kurulu’nu devreye girmeye çağırıyoruz. Bu şartlar altında yılbaşına kadar önlem alınmadığı takdirde Adana'daki müteahhitler mecburen şantiyelerini durdurmak zorunda kalacaklar” diye konuştu.

Seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak istiyorlar

Karslıoğlu, daha sonra şunları kaydetti:

“Demir ve çimento fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesimizi duyurmak istiyoruz. Bakanlarla iş yürümüyor. Cumhurbaşkanımız sesimizi duyarsa, bu işin çözümleneceğine inanıyoruz.”

“Demir ve çimentoyu değil, başka konuları konuşmalıyız”

AYAMDER Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş da, demir ve çimento fiyatlarındaki artış nedeniyle yapı sektörü temsilcileri olarak diğer sorunları gündeme getiremediklerini söyledi.

“Demir ve çimentoyu değil, başka konuları konuşmalıyız” diyen Vursavuş, “Eskiden 100 ton demir alırken şimdi bulabilirsek 10’ar ton demir alabiliyoruz. Şimdi demir ve çimento yerine imara kapalı alanların imara açılması, kentsel dönüşüm alanlarında işlerin başlamaması ve daha yaşanılabilir kentlerin imarı gibi konuları gündeme getirmemiz gerekirdi” dedi.

Adana Müteahhitler Birliği Başkan Vekili İzzet Öksüzkaya ise müteahhitlerin karşı karşıya kaldığı bu olumsuz tablodan biran önce kurtulması için gereken önlemin yetkililer tarafından alınması gerektiğini belirtti.

Haberin Fotoğrafları :



< Haber Listesine Dön
© 2014 Akamder All Rights Reserved
Reşatbey Mah. Adalet cad. Kadir cennet apt. No:23/1 zemin kat
PK: 01120
Seyhan / Adana
(322) 402 06 06
(533) 582 32 96