DANIŞMA KURULU TOPLANTI TUTANAĞI
( 1 Ekim 2015 Saat 18.45, yer: Çukurova Belediyesi Meclis Salonu- )
Soner ÇETİN (Çukurova Belediye Başkanı):
Siyasal yaşamım boyunca savunduğum ilkeler hep demokratik, katılımcı ve çoğulcu belediye ve yönetim anlayışı oldu. Bu ilkelerin gereği olarak Çukurova Belediyesi bünyesinde bir Danışma Kurulu oluşturduk. Sadece Çukurova Belediyesi’nin Danışma Kurulu var siz değerli başkanların sayesinde. Bu arada Danışma Kurulumuzun devamı en yüksek üyesi olan sevgili Kazım Barışık ağabeyimizi de bu vesileyle anmak istiyorum.
Değerli başkanlar, Danışma Kurulu toplantılarının ne kadar verimli olduğunu başta sizler biliyorsunuz. Dile getirilen birçok konuyu projelendirdik, görüş ve önerileriniz temenni olarak kalmadı. Sizler üretmeye devam ettikçe, belediyemizin imkânları ölçüsünde hayata geçireceğiz.
Sosyal belediyecilik anlayışını ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Ankara’da 300’e yakın belediye başkanının, 550 milletvekili adayının bulunduğu toplantıda, karşılaştığım tüm belediye başkanları takdirlerini, teşekkürlerini dile getirdi. “Biz de sizlerden esinleniyoruz” deme büyüklüğünü gösterdiler. Türkiye’ye öncü çalışmalarımız takdir ediliyor. Çukurova Belediyesi herkes tarafından yakından izleniyor. Yakın günlerde üç Emekliler Dinlenme Evini birden açtık. Hemen talepler gelmeye başadı, “Bizim mahalleye de açın” diye. 100. Yıl ve Kenan Evren Bulvarı’nda da iki yerde daha Emekli Evi yapmamız isteniyor. Çalışıyoruz.
Kreşlerin yapımı devam ediyor. Yeni kreşler de olacak ayrıca. Öğrenci yurdu projesi üzerinde çok durduğum, çok önem verdiğim bir projeydi. Bu konuda TMMOB’ye sitemim var. Her belediye bir yurt yapsa, öğrencilerin kalacak yer sorunu çözülürdü. Ama olmadı. Protokol yaptık, arsası da hazır ama yurt yapımına bir türlü başlanamadı. TMMOB temsilcileri de var aramızda. Bu durumu lütfen iletin TMMOB yetkililerine. Olmayacaksa da başka bir arayış içine girelim, TMMOB yapmasa da ben yapacağım.
İki gün önce Adana’nın ilk Görme Engelli Kütüphanesini devreye soktuk. Genç Engelliler Spor Kulübü ile birlikte çalışıp idman sahası, kütüphanesi ve engellilerin de binebileceği salıncaklı parkın olduğu bir dizi tesisi hizmete soktuk. Engelli-engelsiz aynı parkta birlikte ve yan yana olacaklar. Engellilerin de binebileceği parkların sayısını çoğaltacağız, toplumdan dışlanmamaları gerekiyor. Aynı gün Engelliler Fitness Salonu da açtık.
Cumartesi günü Adana’nın ilk ve tek Engelli Havuzunu açıyoruz. Bu da Adana’da ilk ve tek. Lafla değil, icraatlarımızla ortaya koymanın gururunu yaşıyoruz. Yaz için planlandı ama dört mevsim yüzebilecekleri bir şekilde üzerini kapatmayı planlıyoruz.
Jurassic Park... Danışma Kurulu üyelerimizin çoğunun onay verdiği bir projeydi, sağolun. Açılan yürütmeyi durdurma talepli dava mahkeme üyelerinin oybirliğiyle verdiği ret kararıyla reddedildi. TMMOB’dan arkadaşlarımızın önerdiği konularla ilgili çalışıyoruz ve mecliste gerekli değişikliği yapacağız. Bu projeden endişe duyan arkadaşlarımızın çoğu, arayıp teşekkür ediyor. Arkadaşlar, doğru bildiğiniz şeye inanacak ve devam edeceksiniz. “Bir tek ağaç kesilmeyecek” dedik, “250 fidan dikilecek” dedik, sözümüzü tuttuk. “Betonlaşma olmayacak” dedik, bu dediğimizi de yaptık. Belediyenin kasasından bir tek kuruş çıkmadan Adana’ya kazandırdığımız bir eser. Açılışı 3 Ekim Cumartesi akşamı, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla saat 18.30’da olacak. Hepimizi bu açılışlarda görmek isterim.
Bir imza proje var aklımda: Kongre Merkezi. Mersin Yenişehir’e bir aday tanıtım toplantısı için gittiğimizde bir kongre merkezindeydik, 1250 kişi kapasiteli. Bizim yapacağımız Kongre Merkezi 2500 kişilik olacak. Bu konuda odalarımızın görüşlerini alalım, eksik bir şey kalmasın. Dört dörtlük, Adana’ya yakışık bir Kongre Merkezi olmasını istiyorum. (Peyzaj Mimarları Odası Şube Başkanı Ramazan Doğru’nun: Yer belli mi?, sorusu üzerine...) Yeri TÜYAP’ın karşısındaki Çukurova fidanlık alanında olacak.
Çukurova ilçesinde kapalı spor salonu yok. Futbol sahası da yok. Nizami bir futbol sahası... İlçede 14 amatör futbol takımı antrenmanlarını başka yerlerde yapıyor, maçlarını başka sahalarda oynuyor. 100. Yıl Mahallesi’ne yapacağız. Bir de kapalı spor salonu planlıyoruz. Salon yok ama paramız da yok. BOTAŞ’la görüşme yaptık. Türkiye’yi temsil eden bir kulüp. Adana’ya taşınma önerisi götürdüm. Size yer de verelim, dedim. Adana’ya bir hediyeniz olsun, 4-5 antrenman salonu yapın, yapmışken etrafını çevirelim, park da olsun. Adı da Çukurova Belediyesi BOTAŞ Spor Salonu olsun. Atletizm pisti bulunsun, spor aletleri koyalım, halk parka gelebilsin, 12 dönüm size yeter., dedim. Kabul ettiler.
Aqualand projemiz de var. Aqualand Çukurova’ya gerekli. Yaz aylarında hiçbir yere gidemeyenler için son derece cazip. Çukurova ilçemizde son derece gelişmiş Su Oyunları Parkı mı Aqualand mi olur adı artık ama kay kay, yüzme havuzları, su oyunları parkı da olan Türkiye’nin en güzel tesisini Yap-Birlikte İşletelim – Devret yöntemiyle hayata geçireceğiz. Yatırımcı arıyorum. Tek şartım; Türkiye’nin en güzel Aqualand’i olacak. Bu konuda her türlü öneri ve eleştiriye açığım.
Belgin Özçelik (İŞKAD İş Kadınları Derneği Başkanı):
Başkanım çok teşekkür ederim. Hepsi çok güzel projeler ama özellikle körler için yaptığınız proje çok daha anlamlı benim için. Eğer görme engelli kardeşlerimize kitap okuma gibi bir hizmet isterseniz, bunu seve seve yapabiliriz üyelerimizle. (Soner Çetin: Öğrenciliğinde okuduğu kitabı unutmuş gibi yaparak başkalarının da okumasını sağlayan bir kardeşinizim. Evet, Emekli Evlerinde olabilir, karşı önerisi üzerine...) Biz okuyoruz. Örneğin Dostoyevski’nin Budala’sını okuyabilir arkadaşlarım. Zevkle yaparız. (Soner Çetin: Görme engelliler için kitap desteği sağlarsanız memnun oluruz.)
Başkanım, aralıkta Rakı Festivali var. İnsanlar tantanaya geliyorlar. Tüm insanlar renkli bir ortam için geliyorlar. Çukurova’da da yapabiliriz Rakı Festivalini ya da katkınız olabilir. İkinci önerim: Çukurova’da bir sokak ayrılabilir / düzenlenebilir ve Sokak Karnavalı yapabiliriz. Portakal Çiçeği Karnavalının bir parçası olabilir. O karnavalın bir gününü de Çukurova’daki bir sokakta, örneğin Uğur Mumcu’da yapabiliriz.
Mehmet Tatar (TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı): Hizmetleriniz için çok teşekkür ederiz. Öğrenci yurdu bizi de çok heyecanlandıran bir projeydi. Ekonomik sorunlar herkes gibi bizi de çok etkiledi. Bu nedenle başlanamamış olabilir. Kapalı Spor Salonu projenizin içinde Jimnastik Salonu olursa iyi olur.
Soner Çetin (Çukurova Belediye Başkanı): Cimnastik salonu olsun, masa tenisleri de koyulsun.
Devamla... Adana’ya getirterek Mesut Mertcan’a sahip çıktığınız için teşekkür ederim.
Soner Çetin (Çukurova Belediye Başkanı): Mesut Mertcan Adana’mızın yetiştirdiği değerlerden biri. Tabii bir Adanalı olarak sıkıntılı olduğunu öğrenince dedik ki “Seni Adana’ya getirelim. Kabul etti ve Huzurevine yerleştirdik. Şu anda çok mutlu. Gidin ziyaret edin, çok mutlu oluyor. 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla Huzurevine gittiğimizde kendisini de ziyaret ettik.
Nesrin Göçhan (TÜRSAB Genel Başkan Başdanışmanı): Bir yılı değerlendirirken hızlılığınızı kutluyorum. Çok sıcak karşıladık çalışmalarınızı. Engelliler için yaptıklarınızı çok sıcak buldum. Hayatın yarısını yaşamadan geçiriyorlar. Size bir engelli yakını olarak müteşekkirim.
Soner Çetin (Çukurova Belediye Başkanı): Engellilerimiz için daha da duyarlı olmamız lazım.
Devamla... Yaptıklarınız gururumuz oluyor. Meslektaşım Belgin hanım da belirttiği gibi Kuşadası Fantazi çok güzel bir tesis. Bizim birinci sıradaki işlerden birincisi bir Kongre Merkezi. Efes Kongre Merkezi ödül aldı. Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi 2000 kişilik ama hiçbir turizmciye yapılırken sorulmadı. Daha ilk aşamasında, proje aşamasında bizlere sorulması, görüş alınması lazım. Kongre merkezlerinin ciddi katkısı var şehirlere. Biz işletmeciliğini yapalım. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin hissedarıyız ve işletmeciliğini biz yapıyoruz.
Soner Çetin (Çukurova Belediye Başkanı):
Çukurova Belediyesi, TURSAB ve işadamlarının hissesi olabilir.
Mustafa Karslıoğlu (Adana Kamu Müteahhitleri Derneği AKAMDER Başkanı): Bugün bu salonun dolup taşması gerekirdi. Serzenişim size değil, bugün davetli oldukları halde buraya gelmeyenleredir. Çukurova Belediyesi’nin şantiye yerleriyle ilgili son durum nedir, bilmek isterim.
Soner Çetin (Çuk. Bel. Bşk.): Şantiye yerini konut alanı olarak değiştirdik ama birçok kafadan suçlama geldi. “Kime satılacağı şimdiden belli” diyerek hakaret ve haksızlık ettiler. İki kez ihaleye çıktık, selam veren bile çıkmadı. Alan yok. Hani kime satılacağı belliydi. Metrekaresi 2 bin TL. 1,6 yoğunluk.
Devamla... Müteahhitlerin ödeme konusunda bazı sıkıntıları var. Malum; lokomotif sektör. Çözümü konusunda yardımcı olursanız seviniriz.
AKAMDER olarak gelecek toplantıya iki projeyle geleceğiz. 1- Bir üst geçit projesi. Ortada dernek üyelerinin reklamı, yanlarda Çukurova Belediyesi. 2 Apartman kenarlarına çok katlı asansörlü otopark projemiz var. Dünya Bankası kredisiyle.
Sefa Noyaner (AGİAD – Adana Genç İşadamları Derneği Başkanı): Başkanımıza teşekkür ediyorum. Belediye başkanı olmadan önc e Danışma Kurulu oluşturacağını vaat etmişti, vaadini yerine getirdi.
Bizim bir MarinaPort projemiz var. Bir türlü hayata geçiremediğimiz. Mersin’de de böyle bir proje uygulanıyor ve her hafta sonu binlerce kişi Mersin Marina’ya gidiyor. Adana bölgenin merkezi, buraya yaptığımızda ve çeşitlendirebildiğimizde çok daha büyük ilgi çekecektir. Yeme-içme, alışveriş merkezleri, teknelerin bulundurulacağı yer, halkın kumsalda gezi yapacağı alanlar ve su grupları... Bütün belediye başkanlarıyla görüştük, herkes destek olacağını söyledi ama öylece kaldı.
Soner Çetin (Çuk. Bel. Bşk.): Sadece bir belediyenin yapacağı bir iş değil. Hazine, DSİ, Büyükşehir, Çukurova Belediyesi, Orman Müdürlüğü hep birlikte olmalı ve el ele vermeli.
Devamla... Biz Akdeniz’in başkentiyiz. Burada yapılır ve gölümüz uluslararası su oyunları merkezi haline getirilebilirse her hafta sonu 20 bin kişi buraya gelir...
Esra Yücel (Sarıçam Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği): 20 bine yakın üyemiz var ve bu ay Zeytindalı Barış ve Kardeşlik Festivali yapacağız. Desteği için Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Hepinizi bekleriz.
Sema Turan Yapıcı (EVKAD – Ev Kadınları Derneği Başkanı): Mademki her şeyin ilkini ve güzelini yapmak istiyoruz, sizden Çukurova ilçesinde bir Kadın Festivali yapmanızı istiyoruz. Emekliler Evi’ne romanlarımızı bırakabiliriz.
Soner Çetin (Çuk. Bel. Bşk.): Emekli Evlerinde kitapların bırakılabileceği bir köşe ayrılabilir.
Devamla... Bizler kadınız, barış istiyoruz. Tedavisi olmayan acılarak dayanmak istemiyoruz. Savaş dili eskisinden de sert geri döndü. Ölenler, öldürdüklerimiz bizim çocuklarımız. Bir ayda onlarca insanımız öldü seçimlerden bu yana. Ne bombalara ne de misillemelere ihtiyacımız var. Silahlı ve silahsız tüm taraflara artık ‘durun’ diyoruz. O başladı, bu başlattı demeden durun, durun diyoruz. Silahlar sussun, diyalog başlasın ki barışa dair umutlarımız olsun. Hiçbir savaş çığırtkanlığına prim vermeyeceğiz. Eşit ve özgür bir yaşam ancak barış ortamında mümkündür.
Nesrin Çıtırık (Hayvan Hakları Konfederasyonu Genel Başkanı): Hayvan Hakları Konfederasyonu Başkanı oldum. Başkanlığı Adana’ya getirdik. Sayın Başkanım, eskiden Vali İlhan Atış’la da görüşür ve ona bir şeyler söylemeden önce ‘He’ demesini isterdim. Sizden de ‘He’ demenizi istiyorum. Çöplerin yer altına alınmasıyla birlikte hayvanlarda açlık arttı. Sizden ayda 40-50 torba kuru mama istiyoruz, lütfen.
Soner Çetin (Çukurova Belediye Başkanı): Konuşur, değerlendiririz. (Israr üzerine) Ben bir şeye evet dersem ne yapıp edip yapmak zorundayım. Müsaade edin, konuşup değerlendirelim. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Bu toplantımız da çok canlı ve yararlı geçti. Bundan sonraki toplantı için 3 ay beklemeyelim. Bir ay sonra yapalım. Katılımı da artıralım. İyi akşamlar, tekrar teşekkür ediyorum herkese.