HABERLER

ŞEHRİN GELECEĞİ GELECEĞİN ŞEHRİ ZİRVESİ YAPILDI

Adana ve Civarının Depremselliği

 

 27 Haziran 1998 tarihinde saat 16.55’de meydana gelen 6.3 deprem Adana-Ceyhan civarında 20. yüzyılda görülen depremlerin en büyük olanı olmuştur. Bölgede esas hasarı oluşturan 6.3 olan ana şoktan sonra şiddeti gitgide azalan 2.0 ile 5.0 arasında değişen 250’den fazla artçı deprem meydana gelmiştir. Artçı depremlerden 4 Temmuz 1998 tarihinde saat 05:16’da meydana gelen = 5.1 büyüklüğündeki deprem halkta büyük paniğe neden olmuştur.

 

Ülkemizde depremden kaçmak onu hayatımızdan soyutlamak mümkün değildir. Yapılması gereken “depremle yaşama sanatını öğrenmek” yani depremden yıkıma uğramadan kurtulmak, depremi sıradan bir doğa olayı haline getirmektir. Bu ise bilim ve teknik yönden gelişmiş bir uygarlık ile mümkündür. Depremlerin ekonomik etkisine baktığımız zaman hem vatandaşlara hem de devlete doğrudan ve dolaylı olarak etkisinin bulunduğunu görmekteyiz. Dolaylı olarak, depremlerin yapmış olduğu hasar insanların mal kaybına sebep olurken; bunun yanında sanayi kuruluşlarında üretimin bir süreliğine durması, mamul ve yarı mamul mal stoklarında önemli kayıplar vermektedir. Devlete ise yol, köprü, devlet binalarında meydana gelen hasar, diğer altyapı sorunları, bütçeden yardımlar sonucunda aktarılan para vs. gibi doğrudan ekonomik etkileri bulunmaktadır. Dolaylı etkilerine baktığımızda, özellikle sanayi kuruluşları açısından çok büyük sorunlar ortaya çıkmaktadır. İhracata yönelik üretim yapan ve depremden zarar gören bazı kuruluşların ihracat teslimatları aksarken, ihracatçı kuruluşlara ara malı üreten tesislerin üretimlerindeki aksama sonucunda ihracatın olumsuz yönde etkilenmesi söz konusudur.

KONUT HASAR DURUMU -21811 Konut tamamen yıkılmış veya ağır hasarlıdır -20454 Konut orta hasarlı ve oturulamaz durumdadır -43871 Konut az hasarlı.

İŞYERİ HASAR DURUMU -30 İşyeri tamamen yıkılmış veya ağır hasarlıdır -555 İşyeri orta hasarlı ve oturulamaz durumdadır -1026 İşyeri az hasarlı

Ceyhan’da ise kooperatiflerin eksik ve kalitesiz malzeme kullanarak yaptıkları binalarda hasar büyük olmuştur. Depremde hayatını kaybeden insanların büyük bir kesimi bu binalarda yaşamaktaydı. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 1995 yılında Hasevler Kooperatifi tarafından yapılan ve 5 katlı olan binaları depremde büyük hasar görmüştür. Cenazelerimizin çoğunu bu yapıdan çıkardık.

Sonuç olarak; deprem bölgesinde yaşadığımızın unutulmadan haraketle;  kamu işlerinin yapımı aşamasında devlet gerekli tedbirleri almıştır. Önüne gelen kamu ihalelerine girememektedir. Bu kıstasın özel yapı müteahhitliğine de getirilmesi en büyük arzumuz. Tanımı olmayan bir meslekten çıkarılmalıdır müteahhitlik. Bu gün şirket kur yarın arsa sahibiyle anlaş öbür güne müteahhit bilmem ne diye kart vizit bastır. Bu çok sakıncalı bir durumdur. Acilen türk ticaret kanununda bu mesleğin tanımı ve odası olması gerekmektedir. Bizden uyarması.

 





< Haber Listesine Dön
© 2014 Akamder All Rights Reserved
Reşatbey Mah. Adalet cad. Kadir cennet apt. No:23/1 zemin kat
PK: 01120
Seyhan / Adana
(322) 402 06 06
(533) 582 32 96